30.06.2013

Panourile Fotovoltaice de la Stancuta

RCS&RDS vinde primul pachet de energie obţinută din panouri fotovoltaice cu aproape 1 milion de euro

RCS&RDS, unul dintre principalii operatori de telecom de pe piaţa locală, a ieşit pe piaţă în căutarea unui cumpărător pentru electricitatea produsă într-unul dintre proiectele fotovoltaice preluate anul trecut.

Tranzacţia se derulează prin Energiafoto SRL, o firmă cumpărată anul trecut de operatorul controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari. Pachetul scos la vânzare pe platforma de contracte bilaterale a bursei OPCOM este de 15.636 MWh, livrabil în perioada 29.05.2013-30.04.2014. Preţul de pornire este de 200 lei - MWh, fără TVA, ceea ce în­seam­nă că RCS&RDS ar încasa 900.000 de euro dacă întreaga cantitate de energie ar fi contractată la preţul oferit. Licitaţia va avea loc la data de 21 mai. Energiafoto SRL deţine trei proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 2,9 MW fiecare, toate fiind amplasate în comuna Stăncuţa din judeţul Brăila. „Toate cele trei centrale au fost finalizate si trebuie sa facem branşarea la reţeaua publică de energie a declarat Nicu Turcu, primarul comunei. El a adăugat că bugetul local primeşte 5% din valoarea energiei produse în parcuri, în baza contractului de parteneriat public-privat încheiat cu dezvoltatorul.

În afară de Energiafoto, RCS&RDS a mai preluat trei companii care au în dezvoltare proiecte fotovoltaice, potrivit datelor disponibile. Este vorba despre Energyall Distribution SRL, care realizează un parc de 5 MW în oraşul Însurăţei din Brăila, Firatelectric SRL, care lucrează la un proiect de 3 MW în aceeaşi localitate, şi Delalina SRL, dezvoltatorul unui parc de 2,74 MW în comuna Gepiu din Bihor.

Campania de achiziţii a RCS&RDS s-a derulat în contextul în care sectorul fotovoltaic era cotat de jucătorii din piaţă drept segmentul cu cel mai mare potenţial de creştere în 2013, datorită generozităţii schemei de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă. Compania se aşteaptă ca proiectele din Stăncuţa să producă 4.010 MWh de energie de-a lungul unui an complet de funcţionare, potrivit anunţului de licitaţie publicat pe OPCOM. Pentru acest nivel de producţie, RCS&RDS ar urma să primească peste 24.000 de certificate verzi, în baza cadrului legal actual. Dacă aceste certificate ar fi vândute la valoarea maximă permisă de lege, de circa 55 euro, compania ar încasa 1,32 milioane de euro din schema de sprijin, pe lângă câştigul din vânzarea energiei produse de parcurile din comună.

Informatii culese de pe http://www.zf.ro si editate de administratorul siteului.